Rebel Star
My Buddy Moose
Klub Doma omladine Beograda

09. februar 2013.

14. februar 2013.

 
 
 
  Beogradska izdavačka kuća "Odličan Hrčak" obradovala nas je lepim koncertom u subotu, 09. februara u Klubu Doma omladine. Imali smo priliku da vidimo goste iz Rijeke, grupu My Buddy Moose i zrenjaninsku (sada internacionalnu) grupu Rebel Star.

Milan Glavaški i društvo su promovisali treći album grupe Rebel Star, a My Buddy Moose novi album Shine!Shine!Shine! urađen u produkciji Chrisa Eckmana iz grupe The Walkabouts.
Klub Doma omladine je bio poprilično popunjen, a svirka je počela nešto kasnije od očekivane najave, tačnije u 21:45, tako da se skupila lepa gomila ljudi, a njihov broj se vremenom povećavao. Dakle, vrućina i sparina, publika se znojila a napolju je nenadano padao sneg...milina!



Prva se na bini pojavila rječka četvorka My Buddy Moose koja je počela oštro i beskompromisno. Na repertoaru su bile pesme sa njihovog prvog i drugog albuma koje su kombinovali sa zanimljivo odabranim obradama (Ramones, Alejandro Escovedo, The Pogues). Čvrsta i sigurna ritam sekcija bila je sigurna osnovica dvojici gitarista, koji su „pržili sve u šesnaest“ prizivajući svoje uzore kao što su grupe Giant Sand, Green On Red, Dream Syndicate i The Jayhawks.
Pesme "Fucking Boring", "Shine!Shine!Shine!", "Amuse Me", "Ocean", kao i obrade "Tuesday Morning" (The Pogues), "She Talks To Me" (The Ramones) izvedene su u furioznom tempu sa decibelima koji su atakovali na bubne opne. Nema predaha, nema predaje!
Izuzetno energična svirka nije ostavila publiku hladnom i ona je toplo (i oznojeno) pozdravila grupu. Nakon 70 minuta svirke, koja je završila u opštoj buci (noiseu) a la Sonic Youth, nastala je kraća pauza dok se na bini nisu namestili članovi grupe Rebel Star. Dakle, Milan Glavaški, član grupe Eva Braun i vođa Popcycle već duže vremena predvodi Rebel Star.



Treći album donosi pregršt predivnih melodija i potencijalnih hitova, kao što su "Anđeli", "Dah" i "Zajedno", što su Milan i društvo dobro prezentovali na koncertu. Dakle, međunarodni sastav benda, osim dva Engleza na gitari i basu tu su bili Attila Prikler iz Budimpešte na bubnjevima, Csaba Marinka iz Sent Andreje na klavijaturama i Jerome Li Thiao Te sa Reunion Ostrva na violini i mandolini.

Ko je očekivao "grmljavinu", prevario se. Milan to voli lako i polako, lalinski, pa je tako i bilo. Puls pojedinaca u publici je podiglo neviđeno zamešateljstvo sa kablovima na sceni, padajućim gitarama, otpali mikrofon na bas bubnju (gde je morao da dodje i tehničar da to sredi) itd. To je navelo Milana Glavaškog da usred jako dobre pesme "Ptice" odloži gitaru i nastavi samo da peva. Čudesan momenat!



Inače pored pesama "Veliki San", "Zovem", "Grad", "Iza nas" (gostujući gitarista bio je Boris Smoje), imali smo priliku i da čujemo "Anđele" sa Ivanom Smolović-Ikom na vokalima koja se još jednom pridružila bendu pri izvođenju numere "Rebelstar"."Staza punog meseca" je bila takođe uspešna, a "Boje" (sa prvog albuma) predstavljale su, bar za mene, emotivni vrhunac koncerta, kada je publika, koja je i inače pevala sa grupom, preuzela da peva refren. Zaista prelepo.
Umivao se Milan ledom (barem u pesmi "Dah"), bacao se na kolena, davao sve od sebe. Kao gost benda pojavio se Goran Obradović basista prve postave Rebel Star-a kao i gitarista i pevač My Buddy Moose, Luka Benčić, koji je tako uzvratio Milanovo gostovanje na njihovom uvodnom koncertu.



Iako je nastup Rebel Star-a trajalo skoro do jedan sat iza ponoći, ipak bi mi bilo draže da je svirka bila malo punija, oštrija, da ne kažem „nabrijanija“. No to je Milanov način, svidjao se nama ili ne.
Oznojena publika pokazala je svoju lojalnost i Rebel Star ovaj nastup može ubrojiti u uspešne koncerte. Hvala momci!

Fotografije sa koncerta

tekst - slobodan vlaketić
foto & video - nebojša mićković

 
 

koncerti


Mark Eitzel Band
Stray Dogg

Dom omladine Beograda
03. februar 2013.




Avtomobili
Klub DOB-a
18. januar 2013.




Eyesburn
Dom omladine Beograda
29. decembar 2012.




Massimo
Sava Centar
26. decembar 2012.




ISP The Next generation
Dom omladine Beograda
15. decembar 2012.




Eva Braun
Dom omladine Beograda
15. decembar 2012.




Darkwood Dub & Bisera V.
Sava Centar
15. decembar 2012.




The Black Keys
Olympiahalle
Minhen
04. decembar 2012.




Mark Lanegan Band
Dom omladine Beograda
21. novembar 2012.




Obojeni program
Dom omladine Beograda
13. oktobar 2012.




Dan Stuart
"Gun Club", Beograd
04. oktobar 2012.